Volkskrant: Verdachten The Grass Company weer vrij

Volkskrant: Verdachten The Grass Company weer vrij

De twee mannen die woensdag werden aangehouden op beschuldiging van witwassen op grote schaal, zijn weer op vrije voeten gesteld. De rechter-commissaris zag vrijdag geen reden om de huidige eigenaar en de broer van de voormalige eigenaar van de coffeeshopketen The Grass Company langer vast te houden, maakten de advocaten van het duo bekend.

Het besluit is volgens de juristen begrijpelijk. ‘Volgens het OM maken coffeeshops zich schuldig aan witwassen. Het is echter de overheid zelf die coffeeshops dwingt tot wat het OM nu ‘ingewikkelde witwasconstructies’ noemt’, aldus advocaat Sidney Smeets.

In het gedoogbeleid mogen coffeeshops geen cannabis inkopen, maar wel verkopen. De inkoop vindt daardoor noodgedwongen plaats aan de achterdeur. ‘De leverancier zal de afnemer geen factuur leveren. En zo lang er geen factuur is, kan die ook niet in de administratie van de coffeeshop worden opgenomen.’

20 jaar celstraf

Een groter verschil in waardering van hetzelfde feitencomplex is nauwelijks denkbaar.

Advocaat Gerard Spong

De voormalige eigenaar van The Grass Company, Johan van Laarhoven, zit gevangen in Thailand. Hij werd daar veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstrafwegens het witwassen van drugsgeld. Volgens Van Laarhoven gebeurde dat op instigatie van het Openbaar Ministerie in Nederland. Zijn advocaat, Gerard Spong, reist zaterdag naar Thailand om zijn cliënt bij te staan. De beslissing van de rechter-commissaris is volgens hem het ultieme bewijs van het ‘dubbel spel’ door het OM.

‘Ze hebben Van Laarhoven door de Thaise rechter laten veroordelen, terwijl nu blijkt dat de Nederlandse rechter deze verdachten zelfs geen drie dagen vast wil zetten. Een groter verschil in waardering van hetzelfde feitencomplex is nauwelijks denkbaar’, aldus Spong.

 Bron: Volkskrant
This post was written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *