Vera Bergkamp over Johan van Laarhoven in Thaise cel

Vera Bergkamp over Johan van Laarhoven in Thaise cel

Johan van Laarhoven kreeg vorig jaar in Thailand een gevangenisstraf van 103 jaar. Maar het lukt D66- Tweede Kamerlid Vera Bergkamp maar niet te achterhalen waarom precies. Ze vindt dat minister Van der Steur haar kamervragen over dit onderwerp onvoldoende beantwoord. Daarom schuift ze vandaag om 11 uur aan bij kamervoorzitter Khadija Arib, in de hoop dat die haar verder kan helpen.

Van Laarhoven werd veroordeeld voor het witwassen voor drugsgeld. Nu was hij in Nederland inderdaad coffeeshophouder en heeft hij zijn inkomsten in Thailand in financiële constructies belegd.  Bergkamp: ‘Als hij zijn geld in Nederland volgens het gedoogbeleid legaal heeft verdiend, is het raar als je daarin het buitenland voor veroordeeld kan worden.’ De zaak is nog curieuzer, want ook in Nederland is Van Laarhoven verdachte in een witwaszaak.  Nederland heeft bij Thailand om informatie gevraagd en daarna begon de bal ook daar te rollen.

Maar hoe het precies zit, daar komt Bergkamp dus niet achter. ‘Ik krijg steeds dezelfde antwoorden: ‘hij is veroordeeld op de Thaise witwaswet.’ Ze wil echter ook weten wat dat inhoudt en wat de Nederlandse rol is geweest en hoe Van Laarhoven er in de Thaise cel aan toe is. ‘Ik vind het best wel vreemd dat Minister van der Steur tot drie keer toe geen antwoord geeft op mijn vragen. Op dit moment kan ik als volksvertegenwoordiger op dit dossier mijn taak onvoldoende uitvoeren.’

Daarom doet Bergkamp een beroep op kamervoorzitter Khadija Arib. Die heeft  bij haar aantreden gezegd dat ze de parlementariërs wil helpen om te zorgen dat onbeantwoorde kamervragen toch een antwoord krijgen.

Klik hier om het voor het originele artikel en om het radiofragment te beluisteren.

13 april 2016, Bron: NPO Radio 1

This post was written by

1 reactie on "Vera Bergkamp over Johan van Laarhoven in Thaise cel"

  • Henni Mandemaker says

    Eindelijk iemand met het hart op de juiste plaats. Moedig!! Heel veel succes !! Aan deze onrechtvaardigheid moet toch een einde komen! Nederland en mensenrechten !! Echt belachelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *