Een toast op Van Laarhoven: een glaasje rode wijn voor de KLPD

Een toast op Van Laarhoven: een glaasje rode wijn voor de KLPD

“Toen Ben Olde Engberink in 2010 naar Thailand kwam werken voor de KLPD, heeft hij op kosten van de staat en belastingvrij een container vanuit Nederland naar Thailand laten komen met daarin behalve huisraad, ook maar liefst 750 flessen rode wijn.”

Meldt een van mijn talrijke Thaise correspondenten (nee, niet van de kant van Johan van Laarhoven).

Nu is het erg aantrekkelijk om een beetje roomser dan de paus te zijn, maar als het gaat om een goed glas rode wijn ben ik erg van met hand over hart strijken.

Vooral als je tot je verdriet ontdekt dat in deze Aziatische landen Europese wijn niet te betalen is. Wat wij in Nederland per week wegslurpen, kost daar een vermogen. Dus dat je een voorraadje meeneemt, alla. Europese wijn is in Thailand ongeveer drie keer zo duur als in Nederland, vanwege import-tax.

“Hij heeft deze wijn niet alleen verkocht om er dikke winst op te  maken bij de nouveau-riche in Bangkok, maar ook om mee te nemen naar zakelijke diners en ze daar aan tafel te laten uitserveren. Het is hier best gebruikelijk (ook vanwege de prijs) om je eigen wijn mee te nemen naar een restaurant. Je betaalt dan een vast bedrag aan het restaurant (‘kurkgeld’). Vervolgens declareerde hij het zakelijke etentje (met daarop de volle prijs van de wijn natuurlijk!) bij de Nederlandse Staat, en profiteerde zo driedubbel van zijn positie. Belastingvrij invoeren, zelf opzuipen en 300 procent terugkrijgen van de NL-fiscus.”

Aldus de correspondent. Dat klinkt slim. Maar is het echt zo? En zo ja, hoe erg is dat dan? Ook dertig jaar in de Thaise gevangenis, tussen de kakkerlakken? Ben O.E. heeft een facebookpagina. Ik heb hem een bericht gestuurd, voor een reactie, maar het is tot nu toe erg stil gebleven. Misschien heeft het bericht hem niet bereikt, of hij haalt er zijn neus voor op…

Door: misdaadjournalist.nl (Hendrik-Jan Korterink), 10 mei 2016

This post was written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *