AD: Advocaten opgesloten oprichter coffeeshops willen rechercheurs horen

AD: Advocaten opgesloten oprichter coffeeshops willen rechercheurs horen

De advocaten van de in Thailand vastzittende Tilburger Johan van Laarhoven willen twee politierechercheurs en een officier van justitie horen onder ede als getuige. Zo moet meer duidelijk worden over de rol die Nederland heeft gespeeld bij de vervolging van de coffeeshophouder in Thailand.

Van Laarhoven, oprichter van de coffeeshopketen The Grass Company, werd vorig najaar in Bangkok veroordeeld tot een celstraf van 103 jaar (in praktijk 20 jaar). Hij had geld witgewassen dat hij in zijn coffeeshops verdiende met de verkoop van hasj en wiet.
Van Laarhoven zit inmiddels anderhalf jaar vast in Bangkok, waar de omstandigheden volgens zijn advocaten erbarmelijk zijn. De raadsmannen eisen van de Nederlandse staat dat ze Thailand vragen om uitlevering van de Tilburger. In een kort geding wees het gerechtshof in Den Haag dat verzoek van de hand, maar de bodemprocedure loopt nog.De rechtbank in Den Haag buigt zich donderdag over het nieuwe verzoek van de advocaten. Of die ook meteen beslist over het verzoek, is nog niet duidelijk.Onzorgvuldig
Zijn advocaten vinden dat justitie in Nederland ‘onzorgvuldig’ te werk is gegaan bij het vragen van rechtshulp aan Thailand. Zij vinden dat justitie schuld draagt aan de arrestatie van Van Laarhoven.

De advocaten wijzen erop dat in juli 2014 een brief is geschreven aan de Thaise autoriteiten met het verzoek een strafrechtelijk onderzoek naar Van Laarhoven te beginnen. Ook heeft de Thaise ambassade in Nederland volgens de advocaten bevestigd dat de aanhouding van Van Laarhoven gebeurde op verzoek van Nederland.

Het gerechtshof in Den Haag oordeelde vorig jaar dat Thailand zelfstandig het besluit heeft genomen om Van Laarhoven op te pakken en dat dat niet te verwijten is aan het Openbaar Ministerie in Breda.

 Bron: http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/4229607/2016/01/21/Advocaten-opgesloten-oprichter-coffeeshops-willen-rechercheurs-horen.dhtml
This post was written by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *